Dieta dla kobiet w ciąży

Poradnik dla kobiet w ciąży

Szczególne zastosowanie diety w ciąży

Odpowiednia proporcja witam i składników mineralnych

Dieta podczas ciąży ma szczególne zastosowanie min. ze względu na ograniczoną możliwość farmakoterapii oraz w celu pokrycia wzrastającego zapotrzebowania na określone proporcję witamin i składników mineralnych. Odpowiednia dieta również zmniejszenia ryzyko powikłań i w znacznym stopniu przyczynia się do właściwego rozwoju płodu oraz w jak również późniejszym okresie dziecka. Odpowiednio dobrana, zbilansowana i zróżnicowana dieta zapobiega przed niedoborami ilościowymi, a przede wszystkim jakościowymi diety.

dieta w ciąży

Codzienna dieta kobiet w okresie ciąży powinna naturalnie uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie kobiet na:

  • energię,
  • białko,
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • witaminy (C, B2, B6, B12, kwas foliowy, A, E),
  • składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, cynk, jod).

Znaczący wpływ diety na powikłania w ciąży

Profesjonalnie dobrana dieta indywidualnie do Twoich potrzeb w tym szczególnym okresie w sposób znaczący wpływa nie tylko na prawidłowy przebieg ciąży i Twoje samopoczucie, jak również znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia powikłań takich jak:

  • nudności,
  • zmęczenie,
  • anemię,
  • wahania nastroju,
  • obrzęki,
  • cukrzycę ciężarnej,
  • stanu przedrzucawkowego.

Utrzymanie prawidłowej wagi w ciąży

Badania wskazują, że nierównomierny przyrost masy ciała podczas ciąży jest w dużej mierze związany z nierównomiernym i nieodpowiednim odżywianiem płodu co w konsekwencji może być niebezpieczne dla dziecka. Zbyt niskie przyrosty masy ciała mogą w konsekwencji prowadzić do przedwczesnego porodu a zbyt wysokie mogą powodować wzrost niektórych powikłań.

"Żywienie dla dwojga, nie za dwoje"

Dlatego niezwykle ważne jest aby w kluczowym momencie zgłosić się do specjalisty dietetyka, który w sposób precyzyjny i indywidualnie dobrany do Twoich potrzeb będzie kontrolował czy twoje przyrosty masy w ciąży są prawidłowe. Dietetyk nie tylko pomoże Ci w odpowiednim utrzymaniu prawidłowego stanu odżywiania, ale również w znacznym stopniu złagodzi dolegliwości związane z tym stanem.

Jak zła dieta może wpłynąć na ciążę

Z wieloletnich badań prowadzonych nad wpływem odżywiania w ciąży wynika,iż niedożywienie w trakcie ciąży może wpływać na:

  • zahamowania procesów wzrastania,
  • słaby rozwój dziecka,
  • wewnątrzmaciczne opóźnienie wzrostu,
  • większe ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową
    (ok. 2 kg i mniej),
  • przedwczesne oddzielenie się łożyska,
  • niskie zapasy witamin i składników mineralnych,
  • słaby układ immunologiczny.

Warto wiedzieć

Warto wiedzieć, iż coraz więcej badań klinicznych wskazuje na istotny bezpośredni wpływ stanu odżywiania matki na tzw. programowanie przyszłego rozwoju Twojego dziecka. Wykorzystując ogrom pozyskanej wiedzy z zakresu odpowiedniego programowania żywieniowego i odpowiednio skomponowanej dla Twych potrzeb diety możemy w znacznym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia u dziecka takich chorób jak:

  • choroby metaboliczne (cukrzyca, otyłość),
  • nadciśnienie,
  • miażdżyca.

Kontakt w sprawie wizyty

Telefon 32 783 73 00

poniedziałek – piątek 8:00 – 21:00

sobota 8:00 – 13:00

Telefon formularz